HTML

Biológia - Kémia szakmai blog

Ide még írok valamit

Friss topikok

Linkblog

Intelligens osztályterem, ergonómia

2010.02.22. 20:59 :: Boros Éva

A mai konnektivista órán az inteligens osztályteremről, az ergonómiáról volt szó. Arról is volt szó, hogy ez nem utópia, ilyen létezik! Sajnos ez nem azokban az iskolákban van (még sajnos részletekben sem), amelyekben én megfordultam. A Microsoft Corporation és a Philadelphiai önkormányzat együttműködéséből született egy intézet, ahol minden csodát (pedagógiai és oktatástechnikai csodát) bevetettek az oktatás hatékonyságának növelése érdekében. Mindezen csodákat és helyi viszonyokban történő bevezetését Kárpáti Andrea, Molnár Gyöngyvér és Tóth Péter : A 21. század iskolája című (Microsoft Magyarország Kft., Budapest) (letölthető: A http://bit.ly/9K9shO ) műben próbálja meg leírni. Ezen írásból mazsolázgattunk az órán: gondolattérképes, twitteres és wikipédiás közösségi alkotómunka segítségével. Én sokat tanultam, de félek, hogy a többeknek inkább fejlődött szociális érzékenysége, mint konnektivista tudása, mert állandóan a lassúcsiga csoporttársukat kellet segíteniük. Bocsi ezért mindenkinek! Ígérem belejövök! De vissza az inteligens osztályteremre: háát hűűűű: mi tagadás, Elfogadnám! Bevezetném! Alkalmaznám! Nagyon megkönnyítené a munkámat! A lelkesedésem a szavazórendszernél érte el maximumát (nem véletlenül hagyták a végére) Óráimból jó sok idő megy el a dolgozatírással, feleltetéssel, az inaktív diákok noszogatásával, néha harmincvalahány gyermek, nem mindig az órai tevékenységekre irányuló, cselekedeteinek minősítésével stb. Ez a rendszer megoldja ezeket a problémákat! Nagyon tetszik! Érdemes lenne iskolánknak ilyet beszereznie! Persze a miből az már más kérdés...

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://evablogja.blog.hu/api/trackback/id/tr721782207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csatorsi 2010.02.25. 20:37:24

Az intelligens osztályterem szerintem nem csak pénz kérdése. Sok szép beszédes ábra, érdekes foglalkozások, változatos munkaformák legegyszerűbb lépéseire a jól megszokott ezeréves zöld fapadok is beállíthatóak.
Viszont azt be kell ismerni, hogy ha már a modernitás mezejére lépünk, minimum egy számítógép kell a terembe, majd aztán projektor, esetleg interaktív tábla... és ezek tényleg nagyon nagyon sokba kerülnek.
Mint azt már valamilyen formában meséltem nektek, nagy "Szomszédok" fan vagyok. Ott is említi Jutka ezt a problémát, csak ott még sima írásvetítőkről meg ilyenekről van szó (amit akkor ugyanolyan nehéz volt szivarzsebből kiperkálni, mint ma a mai eszközöket). Ő azt mondta, nem kérheti el a szülőktől az árát,. Én pedig azt mondom: létrehozhatna az iskola egy ilyen alapot, ha csak magáról van szó. Aztán itt vannak a pályázati lehetőségek is, azzal is előrébb lehet jutni. Sajnos a politikai girbegurbaság miatt nem lehet számítani az önkormik segítségére, de nyilván ők volnának a segítség első számú forrásai. *sóhajt* - remélem ezt tavasz végén olvsaaák majd "odafent"! :)
süti beállítások módosítása